Site pictogram Solar Freedom

Afbouw salderingsregeling bekend

Minister Wiebes heeft bekend gemaakt hoe de afbouw van de salderingsregeling uitgevoerd gaat worden. Particuliere eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9% minder salderen. Vanaf 2031 is de saldering 0 en kan de opgewekte elektriciteit niet meer ‘verrekend’ worden met de afgenomen stroom van het energienet.

 

Voor eigenaren en toekomstige eigenaren is het goed nieuws dat er duidelijkheid is. Eerder werd nog gesproken over 11 procent afbouw per jaar, maar dit valt dus mee en wordt 9 procent.

 

Afbouw regeling salderen vanaf 2023

 

Met deze afbouw is ook bekend geworden wat de ‘redelijke vergoeding voor ingevoede elektriciteit’ wordt. Deze wordt namelijk wettelijk vastgesteld op minimaal 80% van het met de energieleverancier overeengekomen leveringstarief.

 

Dat wil zeggen dat u van de elektriciteitsprijs die u betaalt aan uw energieleverancier de kale stroomprijs moet nemen. 80% van die prijs is het minimale bedrag wat u mag verwachten als vergoeding voor de elektriciteit die u terug levert. Vanaf 2023 is het dus belangrijk om de energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken en dan uit te rekenen wat het meest voordelig is.

 

Een belangrijk uitgangspunt blijft natuurlijk dat u het beste de opgewekte energie zelf zoveel mogelijk gaat consumeren en zo weinig mogelijk gaat terug leveren. Het wordt daarom in de nabije toekomst interessanter om te investeren in batterijen voor energie opslag. Laten we hopen dat de prijzen zullen dalen en de capaciteit omhoog gaat. Het is dan wellicht verstandig om nu al te beginnen met meten hoeveel energie u per dag nodig heeft, rekening houdend met de minder zonnige dagen. Op deze manier bent u al een stuk beter voorbereid wanneer u zich gaat verdiepen in energie opslag.

Mobiele versie afsluiten