Besparen op mijn energienota

Energie prijzen

De gemiddelde elektriciteitsprijzen voor huishoudens laten sinds vorig jaar weer een stijgende trend zien. De variabele kosten zijn geleidelijk omhoog gegaan, maar de vaste kosten zijn nog meer gestegen. Volgens verwachting zal deze tendens zich verder voortzetten. Met name de kosten van gas zullen flink stijgen om het gasgebruik te ontmoedigen. In onderstaand grafiek kunt u de kosten ontwikkeling van elektriciteit en de belastingen hierop bestuderen.

Ontwikkelingen

In 2016 was de gemiddelde elektriciteitsprijs inclusief belastingen en BTW € 503,- en dit jaar is dit gestegen naar € 545,-. Hierbij zijn zowel de variabele kosten als ook de vaste kosten omhoog gegaan. De heffingskorting is gelijk gebleven met vorig jaar.

Zoals we in het nieuws hebben kunnen volgen dan is ook de prijs van gas flink omhoog gegaan en deze zal alleen maar meer stijgen. De overheid zet dan ook stevig in om huishoudens te ontmoedigen om gas te blijven gebruiken. Nieuwbouw mag al niet meer op gas aangesloten worden.

Gelukkig hebben we een aantal alternatieven om de steeds maar stijgende energie rekening omlaag te brengen of om wellicht in de toekomst geheel naar nul te brengen.

Zonne-energie als alternatief

Een goed alternatief en relatief laagdrempelig, zijn zonnepanelen. In de komende jaren zal het straatbeeld in Nederland steeds meer veranderen. U zult op de meeste huizen, maar ook bedrijven, steeds meer zonnepanelen zien. Waarom? Omdat deze relatief goedkoop zijn en u de investering in gemiddeld 7 jaar weer heeft terugverdient. Daarna profiteert u nog steeds van gratis en groene stroom. Met voldoende zonnepanelen kunt u zelfs uw jaarverbruik opwekken en daarmee uw elektriciteitsnota naar € 0,- terug brengen. Houdt wel rekening met toekomstige ontwikkelingen in uw energie consumptie.

Een volgende stap om uw energie nota te verlagen is om over te gaan op elektrisch koken. Bij koken op gas verbruikt u gemiddeld 60 m³ gas per jaar. Stapt u over naar elektrisch koken dan gaat u ongeveer 450 kWh per jaar verbruiken.

Om nog meer energie te besparen kunt u er over nadenken om uw verlichting te vervangen door led verlichting. De ontwikkeling op het gebied van led lampen is enorm snel gegaan. Hierdoor is er een ruime keuze aan mooie verlichting en daarnaast doet het niet meer onder aan de lichtintensiteit van de traditionele verlichting zoals gloeilampen, halogeen en spaarlampen. Led lampen zijn bijzonder zuinig een gaan ook nog eens heel lang mee.

In de toekomst zal elektrisch rijden ook steeds populairder en praktischer worden. U bespaart weliswaar niet op uw elektriciteitsnota, maar wel op brandstof kosten en wegenbelasting. Uw elektrische auto kunt u thuis opladen met groene stroom van uw zonnepanelen.

BTW teruggave

Wanneer u als particulier een zonnepanelen systeem heeft aangeschaft, dan kunt u bij de belastingdienst de 21% BTW over het systeem (materialen + installatie) terug vorderen. U wordt dan door de belastingdienst gezien als ondernemer, want u bent nu een energieleverancier.

Voor particulieren heeft de belastingdienst een vereenvoudigde werkwijze opgesteld. U dient zich te registreren als ondernemer en kunt dan het BTW bedrag terugvorderen. Daarna zal de belastingdienst u niet meer lastigvallen met btw aangifte en ook hoeft u geen ontheffing van administratieve plichten aan te vragen.

Wij helpen u graag met het terugvorderen van de BTW en de juiste registratie bij de belastingdienst.

Ook uw energienota verlagen?

Gratis en vrijblijvend advies