Site pictogram Solar Freedom

13 x Trina Solar 340 wp in Den Haag

Hier hebben we op een groendak 13 Trina Solar 340 wattpiek zonnepanelen mogen installeren. Dit in combinatie met een  SolarEdge SE4000 omvormer en optimizers. Het groendak was al gerealiseerd, met de bedoeling om hierop panelen te plaatsen. In het artikel “Hoger rendement zonnepanelen op groendak” wordt dieper ingegaan waarom een groendak zeer geschikt is voor zonnepanelen.

Het montage systeem is iets verhoogd door tegels onder de rubberen tegeldragers te plaatsen. Op deze manier valt er net iets meer licht op het sedum en heeft het ook iets meer ‘adem ruimte’. Daarnaast kan er meer lucht onder de panelen komen, zodat op hele warme dagen de planten niet te warm worden.

Dit was voor ons de eerste keer dat we een pv-systeem op een sedum dak hebben geplaatst. Met de klant hebben we afgesproken dat we eens per jaar een controle uitvoeren, hoe het sedum zich ontwikkeld. Groendak projecten in combinatie met zonnepanelen worden nog niet op grote schaal toegepast en is relatief jong. Daarom willen wij graag kennis vergaren over de lange termijn effecten van zonnepanelen op sedum daken. Zowel de productie als ook de effecten op het sedum zelf.

Mobiele versie afsluiten