Site pictogram Solar Freedom

Eerste pv-installatie in Den Haag

In november 2018 ben ik officieel gestart met Solar Freedom. Daarna ben ik actief gaan communiceren wat Solar Freedom voor particulieren en bedrijven kan betekenen.

In december 2018 kreeg ik dan ook het eerste telefoontje om eens te komen kijken bij een potentiële opdrachtgever in Den Haag. Het uitgangspunt van de opdrachtgever was, en is nog steeds, om bij te dragen aan het verminderen van de CO2 footprint. De opdrachtgever verbruikt circa 2700 kWh per jaar. Er wordt nu nog op gas gekookt, maar dit zal in de toekomst vervangen worden. Ook is de opdrachtgever van plan om, op termijn, een elektrische auto aan te schaffen. Verder is er een lange termijn gedachte, dat wil zeggen dat ook over 25 jaar de opbrengst nog maximaal moet zijn.

Het betreffende huis heeft een plat dak, de tuin ligt bijna naar het zuiden en er is voldoende hoogte waardoor er geen schaduw van bomen optreedt. Wel kan er schaduw optreden van een schoorsteen.

Advies installatie

Op basis van deze gegevens heb ik voor deze opdrachtgever een installatie gekozen van 11 x 300 wp monokristalijne zonnepanelen met een SolarEdge omvormer in combinatie met optimizers. Daarnaast heb ik in mijn legplan rekening gehouden met een uitbreiding van zonnepanelen, om de toekomstige wens van elektrisch koken en een elektrische auto maximaal te kunnen opvangen.

Waarom deze keuze van pv-installatie? De 11 zonnepanelen hebben een jaarlijks nominaal vermogen van (11 x 300) 3300 wattpiek. Dit is dus ruim voldoende om te voldoen aan het verbruik van 2700 kWh. Op basis van prijs en omvang was dit de beste keuze. Daarnaast hebben deze panelen in het 25e jaar nog en opbrengst garantie van 84,4%. We zullen echter nog wel moeten corrigeren voor zonuren in Nederland en het feit dat de panelen warm worden, met name in de zomer. Des te hoger de temperatuur van een zonnepaneel, des te lager wordt de opbrengst. In dit geval zal het eerste jaar dus net iets boven de 3000 kWh liggen. De panelen verliezen ieder jaar 0,55% rendement. Voor de omvormer is gekozen voor een SolarEdge met power optimizers. Deze optimizers worden direct aan de zonnepanelen gekoppeld. De optimizers zorgen er voor dat invloeden van schaduw en bewolking per zonnepaneel optimaal geregeld wordt. Zonder optimizers zouden alle panelen het vermogen leveren van het laagst presterende zonnepaneel.

Toekomst bestendig

De omvormer is kozen met het oog op de toekomstige uitbreiding en kan een vermogen aan van 4000 wp ( met max 25% overcapaciteit). Dat is voor de huidige installatie natuurlijk een te grote omvormer, maar als deze binnen enkele jaren vervangen zou moeten worden voor een grotere, ivm de uitbreiding, dan bespaard te opdrachtgever circa € 900,-. De omvormer heeft een fabrieksgarantie van 12 jaar. In overleg hebben we besloten om deze te verlengen naar 20 jaar.

Wanneer de opdrachtgever besluit om over te gaan naar elektrisch koken en/of een elektrische auto aan te schaffen, kan er eenvoudig worden opgeschaald.

Mobiele versie afsluiten