Site pictogram Solar Freedom

Salderingsregeling

Wat is salderen?

Salderen wil zeggen dat de energie die u opwekt en terug levert aan het energienet, 1 op 1 verrekend wordt met de energie die u verbruikt van het energienet. Laten we dit aan de hand van een voorbeeld verduidelijken. Stel u produceert 1000 kWh met uw zonnepanelen en u verbruikt 2000 kWh. We hanteren een stroomprijs van € 0,22 per kWh (incl. belastingen). De rekensom is dan als volgt:

(afgenomen stroom energienet – zelf opgewekte stroom = stroom energienota).

2000 kWh – 1000 kWh = 1000 kWh.

Uw elektriciteitsnota is dan 1000 kWh x € 0,22 = € 220,-

Wat gaat er in 2023 gebeuren met de salderingsregeling

Minister Wiebes heeft nu gesteld dat per 2023 de salderingsregeling afgebouwd wordt. Dat wil zeggen dat u vanaf 1 januari 2023 de opgewekte energie niet meer 1 op 1 kunt verrekenen met de afgenomen energie van het energienet. Voor de energie die u terug levert aan het energienet ontvangt u dan een ‘terugleververgoeding’. Deze terugleververgoeding is een kale energieprijs, zonder ODE, energiebelasting en BTW. Laten we het voorgaande rekenvoorbeeld er weer bij pakken. U produceert 1000 kWh stroom en u verbruikt 2000 kWh stroom. De rekensom  2000 – 1000 kan nu niet meer toegepast worden. De rekensom wordt nu

(afgenomen stroom energienet x € energietarief (incl. belastingen) – (opgewekte stroom x € teruglevertarief = stroomverbruik energienota).

We stellen nog steeds dat u € 0,22 per kWh betaald (incl. belastingen) voor uw stroom en de het teruglevertarief is € 0,07 per kWh (excl. belastingen). De berekening is dan als volgt:

(2000 kWh x € 0,22) – (1000 kWh x € 0,07) = € 440 – € 70 = € 370

Deze rekensom is natuurlijk ter illustratie. Overdag gaat u stroom opwekken met u zonnepanelen en deze stroom wordt direct gebruikt om uw elektrische apparaten van stroom te voorzien. U levert dan geen stroom aan het netwerk en u neemt ook geen stroom af van het netwerk. De werkelijke kosten zullen lager uitvallen, maar het geeft wel aan dat de salderingsregeling een zeer voordelige situatie is voor particuliere zonnepaneel eigenaren.

Zijn zonnepanelen dan nog wel interessant na 2023?

Het antwoord hierop is een volmondige “JA” en wel om de volgende redenen.

Zelf produceren is een verandering in lifestyle

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Deze stroom wordt in eerste instantie direct verbruikt in uw huis voor de wasmachine, vaatwasser, droger, eventuele warmtepomp en alle overige elektrische apparaten. Het is dan ook een aandachtspunt om op een iets andere manier te gaan leven. Als u een dubbele energiemeter heeft, dan zal vaak de situatie zijn dat u de apparaten die veel energie verbruiken ‘s avonds / ‘s nachts aanzet. Denk hierbij aan uw wasmachine, wasdroger, vaatwasser. Met zonnepanelen is het juist belangrijker dat u alle grote energieverbruikers zoveel mogelijk overdag gebruikt. Overdag is het licht en we hopen dan dat de zon ook veel schijnt. Het is dus overdag dat u energie produceert. Probeer dan ook zoveel mogelijk de apparaten overdag te gebruiken.

Help het klimaat

Zonnepanelen dragen bij aan het verminderen van het klimaatproblematiek. Zonnepanelen zijn emmissieloos en stoten geen CO2 uit. Daarnaast levert het uw huis stroom en hoeft er minder van het energienet gehaald te worden. Energiecentrales hoeven dan minder energie te produceren met als resultaat dat deze ook minder CO2 uitstoten.

Energie opslag

Daarnaast kunnen we onze stroom ook opslaan in batterijen. Op dit moment zijn deze batterijen nog redelijk prijzig, maar de verwachting is dat de prijzen snel zullen dalen.

Mobiele versie afsluiten