Site pictogram Solar Freedom

Veel zon, hoge energie productie?

Het is nu volop zomer in Nederland. Het zonnetje schijnt lekker en het is warm weer. Ideaal voor het opwekken van stroom met je zonnepanelen.

’s Ochtends komt de zon al vroeg op in het oosten en gaat laat weer onder in het westen. Wie zonnepanelen op z’n dak heeft liggen profiteert nu goed van de lange zonnige en lichte dagen. Zeker als de zon op het hoogste punt staat en de panelen veel direct zonlicht opvangen, dan bereiken zonnepanelen hun pieken.

Als het buiten warm is, dan zal de cel temperatuur ook stijgen.

Er is echter ook een keerzijde. Veel zon gaat ook vaak gepaard met hogere temperaturen en de afgelopen periode hebben we een aantal zeer warme dagen gehad. Voor zonnepanelen is dat nou juist niet het meest optimale.

Standard Test Conditions (STC)

Er zijn verschillende typen zonnepanelen en het maximaal vermogen van zonnepanelen verschilt ook enorm. Een monokristallijne zonnepaneel van 300 Wp levert een maximaal vermogen van 300 Wattpiek. Dat wil zeggen onder standaard test condities (STC). Deze standaard test condities wil zeggen dat een paneel een maximaal vermogen levert als de instraling 1000W/m2 is bij een temperatuur van 25°C cel temperatuur.

Zelfs op een mooie zomerse dag in Nederland halen we deze 1000W/m2 niet. Kijk maar eens in de app buienradar en scroll dan maar eens naar beneden. Je ziet dan extra informatie waaronder een regel ‘Zonintensiteit’. Een zeer zonnige dag ligt dan tussen de 750 en 850 W/m2.

Zonnepanelen houden niet van te veel warmte. Als het buiten warm is, dan zal de cel temperatuur ook stijgen.

Extract datasheet van fabrikant Longi Solar

Conclusie

Als vuistregel hanteer ik dat de celtemperatuur van een zonnepaneel 30 C hoger ligt dan de omgevingstemperatuur. Is het buiten dus 30 C dan is de celtemperatuur 30+30=60C. Als we de tabel raadplegen, dan zien we “Temperature Coefficient of Pmax -0,370%/C. Dat wil dus zeggen iedere graad hoger dan de STC temperatuur levert -0,370% minder rendement op. Als we dit in een formule zetten krijgen we het volgende resultaat.

(60 – 25) * -0,370 = 12,95 %. Een zonnepaneel van 300 Wp levert dan 300 – 12,95%  = 261,15 Wp.

We kunnen daarmee concluderen dat zonnige en warme dagen minder goed presteren. Ideaal is een koele zonnige dag.

Mobiele versie afsluiten