Site pictogram Solar Freedom

Over omvormers

Wat is een omvormer

De elektriciteit die een zonnepaneel opwekt is niet direct te gebruiken in uw huis of bedrijf. Een zonnepaneel produceert namelijk gelijkspanning. Deze gelijkspanning moet omgezet worden naar wisselspanning, zodat deze kan worden aangesloten op de meterkast. Om dit te kunnen omzetten hebben we bij een zonnepanelen installatie altijd een omvormer nodig.

Type schakeling

Er zijn 3 typen omvormers voor zonnepanelen die ieder hun eigen voor en nadelen hebben.

  • Stringomvormer (serie schakeling)

    Met een stringomvormer worden alle panelen in serie met elkaar gekoppeld. Dit is de meest gemakkelijke manier van plaatsen en ook de goedkoopste oplossing. Echter wanneer de panelen deels in schaduw komen te liggen, dan heeft dit invloed op uw totale vermogen. Het zwakste zonnepaneel bepaalt het vermogen van alle overige zonnepanelen.

    Stel u heeft 10 panelen van 400 wattpiek. Wanneer een deel van de dag op 1 paneel schaduw zou vallen, dan bepaalt het vermogen van dat paneel het vermogen van alle panelen. Stel dat het paneel met schaduw daarom nog maar 200 wattpiek vermogen zou leveren, dan zullen alle panelen maximaal 200 wattpiek leveren, in plaats van 400 wattpiek. 400 wattpiek x 10 panelen = circa 4000 kWh (nominaal) en 200 wattpiek x 10 panelen = circa 2000 kWh (nominaal). Er ontstaat dus een verschil van 2000 kWh. Nu is dit een zeer ruwe berekening en schaduw zal waarschijnlijk alleen maar van toepassing zijn voor een korte periode, echter het voorbeeld spreekt voor zich.

    Mocht uw dak geheel schaduwvrij zijn, dan is dit natuurlijk een perfecte oplossing

  • Micro-omvormers (Parallel schakeling)

    Bij een parallel geschakeld systeem wordt elk paneel aangesloten op een micro omvormer. Deze zet de gelijkspanning van het zonnepaneel direct om in wisselspanning. Deze micro-omvormers worden dan parallel aan elkaar geschakeld en wordt meteen aangesloten in te meterkast (of pv-splitter). Het voordeel hiervan is dat u geen omvormer meer in huis hoeft te plaatsen waarbij de elektriciteit van gelijkspanning omgezet wordt in wisselspanning. Er zal alleen nog een klein kastje geplaatst moeten worden als gateway om informatie uit te wisselen, zodat u via een app de opbrengsten per paneel kunt monitoren. Daarnaast is er geen zwakste schakel. Als één paneel minder zou presteren door schaduw of vervuiling, dan blijven de andere panelen maximaal rendement leveren. Ook zal in deze situatie het rendement in z’n totaliteit met circa 3% tot 10 % kunnen toenemen, mede door een betere schaduwmanagement.

    Een nadeel is dat dit systeem duurder is dan een stringomvormer, echter zullen deze extra kosten zich heel snel weer terugverdienen.

  • Omvormer met optimizers (serie schakeling met parallele trekjes)

    Tot slot is er nog een manier om uw systeem van optimizers te voorzien. Een omvormer met optimizers geeft hetzelfde voordeel als een systeem met micro-omvormers. Per paneel reguleert de optimizer het maximale vermogen. Ook dit systeem is zeer interessant als op uw dak schaduw vlakken ontstaan door schoorstenen of hoge bomen.

    Een omvormer met optimizers is geen parallel schakeling, maar een serie schakeling waarbij de optimizer de spanning per paneel reguleert, zodat de stroom gelijk blijft. Ook hierdoor heeft u dus maximale opbrengsten. In tegenstelling tot micro-omvormers heeft u nog wel een omvormer nodig in huis om de opgewekte elektriciteit om te zetten van gelijkspanning naar wisselspanning.

    Een omvormer met optimizers is ook duurder dan een stringomvormer, maar over het algemeen iets goedkoper dan een systeem met micro-omvormers. Het rendement is vergelijkbaar met die van micro-omvormers.

Hoe bepaalt u de juiste omvormer

Heeft u zich al verdiept in het kiezen van de juiste omvormer voor uw situatie? U zult dan hebben bemerkt dat het best lastig is de juiste keuze te maken. Wij willen u graag helpen om goed geïnformeerd te kiezen. Daarom leggen wij onderstaand uit waar u op dient te letten bij uw keuze.

Het vermogen van de omvormer afstemmen op uw zonnepanelen

Een omvormer moet afgestemd zijn op het totale vermogen van uw zonnepanelen. Een zonnepaneel levert een nominaal vermogen, maar omdat we in Nederland deze situatie niet behalen moeten we een correctiefactor toepassen. Een systeem van 2500 Wp levert gemiddeld  (2500 Wp x 0,9) 2250 kWh op. Een omvormer met een capaciteit van 2000 kWh zou dan voldoende zijn. Deze is namelijk ook goedkoper dan een omvormer met een capaciteit van 2500 kWh.

Houdt in gedachten dat het vermogen van een geschikte omvormer circa 15% kleiner kan zijn dan het totale vermogen van al uw zonnepanelen.

Geluid en koeling

Een omvormer produceert geluid. Omdat een omvormer gelijkspanning omzet in wisselspanning ontstaat er warmte. En om nu te zorgen dat de omvormer niet te warm wordt moet deze voldoende gekoeld worden. Dit kan met een ventilator of door middel van koeling door convectie. Het is dan ook belangrijk om een koele plek te kiezen waarbij het niet zo heel belangrijk is dat de omvormer geluid produceert. Omvormers met een ventilator produceren meer geluid dan een omvormer die convectie gekoeld wordt.

Probeer een plek te vinden die zo koel mogelijk is. Wanneer een omvormer regelmatig hoge temperaturen bereikt, dan heeft dit invloed op de levensduur van de omvormer. Een constante temperatuur van maximaal rond de 40°C zorgt er voor dat uw omvormer langer mee gaat.

Kiest u voor een systeem met micro-omvormers, dan hoeft u hier geen rekening mee te houden. De micro-omvormers worden onder de panelen gemonteerd en die liggen op het dak.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Offerte aanvragen
Mobiele versie afsluiten