Site pictogram Solar Freedom

Over zonnepanelen

Wat is een zonnepaneel

Een zonnepaneel is een paneel die licht omzet in elektriciteit. De technische term is Photo Voltaic systeem. “Photo” betekent in dit geval licht en “Voltaic” staat voor een elektrische stroom. Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Watt-piek (Wp). In de teksten op deze site zult u dan ook kunnen lezen dat we het over PV-systemen of zonnepaneel systemen hebben. Dit betekent hetzelfde.

Wanneer u meerdere zonnepanelen op het dak van uw huis plaatst, dan genereert u gratis elektriciteit die meteen gebruikt wordt in uw huis of voor het opladen van bijvoorbeeld uw elektrische auto.

Hoe werkt een zonnepanelen systeem

De werking van een zonnepanelen systeem of een pv-systeem is het gemakkelijkst uit te leggen met behulp van een afbeelding.

Direct of indirect zonlicht straalt op de zonnepanelen (1). De cellen in deze panelen zetten dit licht om in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit is echter een gelijkstroom en dat kunt u dan niet rechtstreeks gebruiken in uw huis. Om dit wel bruikbaar te maken moet het omgezet worden in wisselstroom. Om dit te realiseren worden de zonnepanelen dan ook aangesloten op een omvormer (2). De omvormer wordt aangesloten op uw meterkast (3). De meterkast distribueert de stroom naar uw elektrische apparaten in huis. Mocht u echter meer elektriciteit opwekken dan dat u direct verbruikt, dan wordt deze stroom aan het netwerk geleverd (4). Mocht u meer energie nodig hebben dan uw panelen opwekken, bijvoorbeeld ‘s avonds, dan neemt u de elektriciteit van het netwerk. De stroom die u aan het netwerk levert en de stroom die u afneemt van het netwerk, wordt op jaarbasis met elkaar verrekend. Dit verrekenen heet salderen.

Hoe werkt een zonnecel

Het merendeel van de zonnepanelen (ruim 95%) wordt gemaakt van Silicium. Silicium heeft namelijk de eigenschap dat het licht absorbeert waardoor elektronen in beweging komen. In de afbeelding is te zien dat een positief materiaal (Rood) en een negatief materiaal (Blauw) gescheiden is door een isolatie materiaal (Geel). Wanneer een foton (licht) op het positieve materiaal valt, dan komen elektronen in beweging. Deze positief geladen elektronen (protonen) willen naar het negatief geladen deel. Wanneer we nu het positief materiaal verbinden met het negatief materiaal, dan ontstaat er een elektrisch circuit. Dit is de gelijkspanning die opgewekt wordt en aan de omvormer wordt gegeven die het omzet in wisselspanning.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte

Offerte aanvragen
Mobiele versie afsluiten