Over omvormers

Wat is een omvormer

De elektriciteit die een zonnepaneel opwekt is niet direct te gebruiken in uw huis of bedrijf. Een zonnepaneel produceert namelijk gelijkspanning. Deze gelijkspanning moet omgezet worden naar wisselspanning, zodat deze kan worden aangesloten op de meterkast. Om dit te kunnen omzetten hebben we bij een zonnepanelen installatie altijd een omvormer nodig.

Hoe bepaalt u de juiste omvormer

Heeft u zich al verdiept in het kiezen van de juiste omvormer voor uw situatie? U zult dan hebben bemerkt dat het best lastig is de juiste keuze te maken. Wij willen u graag helpen om goed geïnformeerd te kiezen. Daarom leggen wij onderstaand uit waar u op dient te letten bij uw keuze.

Het vermogen van de omvormer afstemmen op uw zonnepanelen

Een omvormer moet afgestemd zijn op het totale vermogen van uw zonnepanelen. Een zonnepaneel levert een nominaal vermogen, maar omdat we in Nederland deze situatie niet behalen moeten we een correctiefactor toepassen. Een systeem van 2500 Wp levert gemiddeld  (2200 Wp x 0,9) 1980 kWh op. Een omvormer met een capaciteit van 2000 kWh zou dan voldoende zijn. Deze is namelijk ook goedkoper dan een omvormer met een capaciteit van 2500 kWh.

Houdt in gedachten dat het vermogen van een geschikte omvormer circa 20% kleiner kan zijn dan het vermogen van uw zonnepanelen.

Geluid en koeling

Een omvormer produceert geluid. Omdat een omvormer gelijkspanning omzet in wisselspanning ontstaat er warmte. En om nu te zorgen dat de omvormer niet te warm wordt moet deze voldoende gekoeld worden. Dit kan met een ventilator of door middel van koeling door convectie. Het is dan ook belangrijk om een koele plek te kiezen waarbij het niet zo heel belangrijk is dat de omvormer geluid produceert. Omvormers met een ventilator produceren meer geluid dan een omvormer die convectie gekoeld wordt.

Probeer een plek te vinden die zo koel mogelijk is. Wanneer een omvormer regelmatig hoge temperaturen bereikt, dan heeft dit invloed op de levensduur van de omvormer. Een constante temperatuur van maximaal rond de 40°C zorgt er voor dat uw omvormer langer mee gaat.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Offerte aanvragen