Soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er

We onderscheiden 3 soorten zonnepanelen. Monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen.

  1. Monokristallijne zonnepanelen zijn zwarte panelen en hebben een hogere opbrengst bij direct zonlicht. De kristallen liggen netjes in een rij om maximaal direct zonlicht op te nemen. Monokristallijne panelen zijn vaak iets duurder dan polykristallijne panelen, in verband met het productie proces.
  2. Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur en hebben een hogere opbrengst bij diffuus licht (indirect licht). Hier liggen de kristallen verspreid en neemt het gemakkelijker indirect licht op. Polykristallijne panelen zijn ongeveer 7 – 10 % goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen.
  3. Dunne film zonnepanelen lijken enigszins op monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn volledig zwart zonder randen. Dunne film zonnepanelen hebben een hoger rendement dan monokristallijne zonnepanelen, maar hebben ook een groter dak oppervlak nodig. Dunne film panelen zijn daarom wel iets duurder dan monokristallijne zonnepanelen, maar het ziet er wel heel strak uit op het dak.

Nederland kent grofweg 50% direct zonlicht en 50% diffuus zonlicht. Hierdoor valt het verschil in rendement tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen enigszins tegen elkaar weg. De keuze uit deze twee soorten zonnepanelen is vaak een esthetische keuze.

Wanneer uw dak meer richting het westen of meer richting het oosten ligt, dan raden wij aan om polykristallijne panelen te kiezen. Ook wanneer u last heeft van schaduw op uw dak raden wij u aan om deze panelen te kiezen. De reden is het direct zonlicht wat niet loodrecht op de panelen komt. Monokristallijne panelen mogen dan mooier lijken op uw dak, maar als het minder opbrengt dan is dat jammer van de investering.

Monokrisallijne zonnepaneel

Polykristallijne zonnepaneel

Dunne film zonnepaneel

Wij helpen u graag de juist zonnepaneel te kiezen

Vraag ons om advies