Hoger rendement zonnepanelen op groendak

Hoger rendement zonnepanelen op groendak

Denkt u er over na om zonnepanelen aan te schaffen. Geweldig, ik kan dit alleen maar stimuleren. Ik hoef u dan ook niet te vertellen wat de voordelen zijn. Wel moet uw dak geschikt zijn. Heeft u een plat dak, dan zijn er een aantal zaken waar u misschien mee te maken krijgt.

 

Als u zonnepanelen gaat installeren op een plat dak, dan is de volgende vraag of het dak geschikt is om het gewicht van een pv-installatie te dragen. Het gewicht kan al snel oplopen naar 25 kg/m2. Dit is natuurlijk wanneer het systeem wordt geplaatst met ballast. Wanneer een systeem wordt verankert dan speelt het gewicht een minder belangrijke rol.

 

Verder is het van belang te weten hoe oud het dak is. Misschien moet deze binnen enkele jaren vervangen worden. Indien dit het geval is dan is het noodzakelijk dit eerst te doen alvorens en pv-installatie geplaatst wordt. Het zou anders een onnodig kostenverhogend project worden.

 

Als u dus toch het dak gaat vervangen, denk dan eens na over een groendak in combinatie met zonnepanelen.

Wat is een groendak

Een groendak is een dak met planten bedekking. Deze plantenbedekking fungeert als. aanvullende isolatie. Een groendak zorgt in de zomer voor koeling en op koude dagen behoudt het de warmte in huis. De temperatuur van een groendak wordt niet veel warmer dan de omgevingstemperatuur. Een standaard zwart dak kan op een zomerse dag al snel oplopen naar 60 – 80 graden. Daarnaast heeft een groendak een luchtzuiverende en waterfilterende werking.

Wat doet een groendak met zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen in de directe zon enorm warm worden. Als vuistregel kun je circa 30˚C optellen bij de buitentemperatuur op een zonnige dag. Panelen kunnen dus gemakkelijk 60 – 80˚C warm worden. Als een zonnepaneel warm wordt, dan vermindert de efficiency. Namelijk verhoging van temperatuur zorgt voor een hogere weerstand en daarmee een verlaging van elektriciteit. We willen er voor zorgen dus dat de panelen zo koel mogelijk blijven. Hierin kunnen groendaken een belangrijke rol spelen.

Zonnepanelen op een groendak blijven koeler en zijn efficiënter dan wanneer ze op een zwart dak geplaatst worden. Een groendak blijft immers koeler en dus kan de warmte geabsorbeerd worden door de beplanting op het dak. Daarnaast houdt een groendak vocht vast, hetgeen verdampt op warme dagen. Deze condensatie zorgt weer voor koeling aan de achterkant van de zonnepanelen.

Zonnepanelen op een groen dak kunnen daarom tot wel 8% meer elektriciteit opwekken. Daarnaast gaan ze langer mee. Warmte zorgt namelijk voor een snellere degradatie van de zonnepanelen en als de panelen koeler blijven dan werkt dit positief op de levensduur.

Zijn alle zonnepanelen geschikt voor een groendak?

In principe kunnen alle panelen op een groendak geplaatst worden. Wanneer je echter zonnepanelen met een wit of zwart achtergrond (glas-folie) panelen gebruikt, probeer er dan voor te zorgen dat deze op een verhoging worden geplaatst, zodat de planten nog licht krijgen.

Ook kunnen glas-glas panelen geplaatst worden, want die zijn licht doorlatend en dus kunnen deze lager en gemakkelijker geplaatst worden. Een nadeel van glas-glas panelen is dat ze zwaarder zijn. Ook zijn ze vaak duurder in vergelijking met glas-folie panelen.

Een ander noemenswaardig punt is dat glas-glas panelen een lager maximaal vermogen hebben dan glas-folie zonnepanelen. De meeste glas-glas panelen gaan namelijk niet verder dan 325 wattpiek. Wanneer u veel elektriciteit verbruikt en geen al te groot dak heeft, dan wordt het heel lastig om uw energieconsumptie te compenseren.

Let bij een groendak oplossing met zonnepanelen heel goed op de volgende punten.

 1. Is mijn dak geschikt
  Afhankelijk van de beplanting en constructie kan het gewicht variëren tussen de 40 – 300 kg/m2 wanneer deze verzadigd is. Uw dak constructie moet dit kunnen dragen. Als er daar bovenop nog een zonnepanelen systeem wordt geplaatst dan kom daarbovenop nog eens 20 – 25 kg/m2 meter bij. Laat het dak dus altijd inspecteren door een specialist
 2. Kies ik voor glas-glas zonnepanelen of glas-folie
  Beide typen zonnepanelen kunnen gebruikt worden. Zorg er echter wel voor dat de begroeing onder de panelen nog licht krijgen. Groendaken zijn relatief nieuw en er is nog onvoldoende informatie beschikbaar hoe deze zich ontwikkelen na verloop van jaren. Het zou jammer zijn als de planten onder de zonnepanelen al na een jaar dood gaan.
 3. Wegen de kosten op tegen de voordelen
  Een groendak en zonnepanelen is een flinke investering. Een groendak per m2 kan varieren van € 35,- tot € 100,- per m2. Daarnaast komt nog de pv-installatie. En mogelijk moet het dak verstevigd worden, hetgeen ook flink in de kosten kan lopen.
 4. Kan ik subsidie krijgen voor mijn groendak
  Sommige gemeenten geven subsidie wanneer je een groendak wil aanleggen. In deze link ‘groendak subsidies’ kunt u controleren of uw gemeente subsidie verleent en wat de voorwaarden zijn.
 5. Onderhoud
  Afhankelijk van het type groendak heeft deze weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk dat eens per jaar de afvoer moet worden gecontroleerd en zonodig moet worden schoongemaakt. Daarnaast is het belangrijk dat onkruid en dode platen worden verwijdert. Er is dus wel een bepaalde mate van onderhoud nodig. Houdt hier dus rekening mee.

Bekijk ook onze “klantcase” waar we 13 panelen op een groendak hebben geplaatst.

 • Posted by Mario Kuil
 • On 8 oktober 2020