Onzichtbare zonnepanelen schade niet verzekerd

Onzichtbare zonnepanelen schade niet verzekerd

Wanneer u zonnepanelen op uw dak laat plaatsen, dan zijn deze meestal meeverzekerd in uw inboedel of opstal verzekering. Wanneer er door een storm of hagel zonnepanelen stuk gaan, dan kunt u dit bij uw verzekering melden. Het blijkt nu echter dat sommige verzekeraars de polis hebben gewijzigd waarbij onzichtbare schade niet meer vergoed wordt.

Wat is onzichtbare schade

Zonnepanelen worden onderworpen aan diverse tests. Stel dat er veel sneeuw valt en dit blijft op de zonnepanelen liggen, dan komt er extra druk op de zonnepanelen. Zonnepanelen moeten ook bestand zijn tegen een hagelbui en harde regen. Nu kunnen er twee soorten schade optreden bij zonnepanelen. De eerste schade is fysieke schade, die je duidelijk kunt zien en natuurlijk ook merkt in de stroomproductie. Ten tweede is er onzichtbare schade, die je niet direct met het blote oog kunt zien, maar wel merkt in de afname van stroomproductie.

Deze onzichtbare schade zijn haarscheurtjes (microcracks) in de zonnecellen. De microcracks hebben tot gevolg dat de verbindingen in de cellen niet meer goed functioneren waardoor na verloop van tijd de productie hard achteruit gaat. Ook kunnen er hotspots ontstaan, waardoor de kans op brand toeneemt. 

Verzekeraars dekken onzichtbare schade niet meer

In de zomer van 2016 veroorzaakte een extreme hagelbui in Zuidoost-Brabant een enorme schade aan. Zowel daken, als auto’s maar ook zonnepanelen werden vernield of zwaar beschadigd. Een schadepost van ruim een half miljard euro. 

Deze storm was aanleiding voor enkele verzekeraars om hun polisvoorwaarden te wijzigen. 

Heeft u zonnepanelen of gaat u deze aanschaffen? Raadpleeg uw verzekeringsmaatschappij op welke manier uw zonnepanelen gedekt zijn. Stel ook de vraag of dit geldt voor onzichtbare schade.

  • Posted by Mario Kuil
  • On 7 oktober 2019

Leave Reply